| Autor |
Wiadomość |
|
Maciek
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 28 lip 2010, o 18:45 |
|
Dołączył(a): 19 cze 2010, o 08:54 Posty: 6 Lokalizacja: Wojkowice Kościelne
|
Wielkie dzięki Jestem już po prostu zrozpaczony. Szukam wszędzie i mimo, że wydaje się że jest to materiał prosty do zdobycia, to nigdzie nie ma rur takich jak potrzeba, ale myślę, że zadzwonię do tej firmy co podałeś i może podjadę do któregoś oddziału. Jeszcze raz wielkie dzięki.
|
|
|
|
 |
|
hotsauce
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 28 lip 2010, o 21:35 |
|
|
|
Maja na 100% rozne srednice i rozne grubosci scianek. Zawsze u nich kupuje, tylko w Krakowie. W dodatku 1 kg aluminium kosztuje u nich ~18zl, wiec taka rura wychodzi bardzo tanio.
Pelna dlugosc rur na sklepie wynosi 4m, wiec zlap w srodku i poruszaj nia - wybierzesz sobie taka, ktora jest w miare lekka i odpowiednio sztywna.
_________________ p o r t f o l i o
|
|
|
|
 |
|
123
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 28 lip 2010, o 22:11 |
|
|
|
A jaka mniej wiecej waga takiej 4m rury?
|
|
|
|
 |
|
VNDLSM
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 11 sie 2010, o 09:44 |
|
|
Kurcze, chłopaki. Potrzebowałbym pomocy i to pilnie  Wszystko już gotowe, ale wciąż nie kupiłem jeszcze rurek, bo nie wiem jak połączyć 2 x 2,1m żeby to było stabilne. Myślałem o jakichś przetoczeniach żeby wsadzić jedną w drugą, ale nie uda się tego zrobić aż tak precyzyjnie żeby wyeliminować jakiekolwiek drgania. Żadne gumowe podkładki też nie wchodzą w grę, bo to będzie się zwyczajnie bujać. Połączenie rur jedna obok drugiej sprawi że rury prawie na pewno będą leżały na aucie ze względu na moje przyssawki. Była mowa tutaj kiedyś o...obejmach zaciskowych? Jak tego użyć? No i ciągle waham się nad profilem rury. Wszystkie rigi jakie widziałem miały profil okrągły. Tylko dlaczego skoro prostokąt/kwadrat może być sztywniejszy i łatwiejszy w obsłudze, np przy mocowaniu aparatu na jednym z końców ?
_________________ behance.net/VNDLSM
|
|
|
|
 |
|
emg
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 12 sie 2010, o 22:03 |
|
|
|
byłem ostatni w hurtowni i po wielu próbach w miarę sztywną i lekką wybrałem rurę 50mm/2mm/4m - wbrew pozorom profile prostokątne nie były sztywniejsze. Rura o mniejszej średnicy ale grubszej ściance też się wyginała bardziej
|
|
|
|
 |
|
Niechwia
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 13 sie 2010, o 00:00 |
|
Dołączył(a): 27 paź 2008, o 18:14 Posty: 234 Lokalizacja: Kudowa Zdrój
|
VNDLSM napisał(a): Kurcze, chłopaki. Potrzebowałbym pomocy i to pilnie  Wszystko już gotowe, ale wciąż nie kupiłem jeszcze rurek, bo nie wiem jak połączyć 2 x 2,1m żeby to było stabilne. Myślałem o jakichś przetoczeniach żeby wsadzić jedną w drugą, ale nie uda się tego zrobić aż tak precyzyjnie żeby wyeliminować jakiekolwiek drgania. Żadne gumowe podkładki też nie wchodzą w grę, bo to będzie się zwyczajnie bujać. Połączenie rur jedna obok drugiej sprawi że rury prawie na pewno będą leżały na aucie ze względu na moje przyssawki. Była mowa tutaj kiedyś o...obejmach zaciskowych? Jak tego użyć? No i ciągle waham się nad profilem rury. Wszystkie rigi jakie widziałem miały profil okrągły. Tylko dlaczego skoro prostokąt/kwadrat może być sztywniejszy i łatwiejszy w obsłudze, np przy mocowaniu aparatu na jednym z końców ? zrobić przetłoczenie... naciąć rurę w pół i dwie dziurki srubka w srodek i bedzie stablinie 
_________________ http://www.Niechwiadowicz.com
|
|
|
|
 |
|
Kóba
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 19 sie 2010, o 15:25 |
|
|
ja nie mam jakiejś super konstrukcji ale zdecydowanie mogę powiedzieć żę profil okrągły jest dużo lepszy niż prostokąt czy kwadrat. Sam na początku próbowałem różnych i to wiem napewno, zresztą sam zauważyłeś że wszystkie rigi maja profil okrągły i to napewno nie jest przypadek  aha i jeszcze co do cięcia rur (ja mam 4m na 50mm) to też miałem dylemat jak ją możnaby połaczyć bez strat w sztywności i ...poprostu jej nie pociąłem  może i transport jest niełatwy, ale narazie takie coś mi wystarcza, więc polecam najpierw popróbować bez cięcia i cieszyć się, że jest i działa  jak jadę nie daleko to przysysam do dachu (narazie mnie nie zawiodły zwykłe plastikowe przysawki) a jak gdzieś dalej to do bagażnika i odblaskowa kamizelka na koniec rury 
Ostatnio edytowano 19 sie 2010, o 15:41 przez Kóba, łącznie edytowano 1 raz
|
|
|
|
 |
|
mivec
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 19 sie 2010, o 15:36 |
|
Dołączył(a): 27 paź 2008, o 18:44 Posty: 764 Lokalizacja: Warszawa
|
przecież to wynika z wytrzymałości materiałowej, są na to wzory  a w zasadzie z momentu bezwładności przekroju 
_________________ //////
|
|
|
|
 |
|
Kóba
|
Tytuł: Re: Budowa riga. Napisane: 19 sie 2010, o 15:47 |
|
|
czyli nie ma co kombinować... na początku też myślełem, że przechytrzę wszytkich ale to strata czasu  ... nie bez przyczyny wszyscy mają profil okrągły
|
|
|
|
 |